Aile Hukuku

Aile hukuku, aileyi ilgilendiren tüm konuları ele alan ve Türk Medeni Kanunu’na tabi olan hukuk birimidir. Bu nedenle boşanma sebebi ne olursa olsun dava aile mahkemesi kapsamında görülür. Aile mahkemesi yerleşim yerinde değilse, boşanma ve ayrılık davaları asliye hukuk mahkemesinde açılabilir. Boşanma sebepleri de Türk Medeni Kanunu kapsamına göre düzenlenmiştir. Aile hukuku, medeni hukuk kapsamında; nişan, evlilik, boşanma, mal paylaşımı, aile ikametgahı, evlat edinme, nafaka, vesayet, vesayet, nafaka gibi tüm aile ilişkisi konularını kapsar. Bu hukuk disiplini kadın haklarından ve çocuk haklarından bağımsızdır. Bu alanlar kendi başlarına farklı bir araştırma alanı oluştursalar da disiplin içinde değerlendirilmektedir.

Aile Hukuku Nedir?

Aile hukuku disiplini “Evlilik Hukuku” olarak tanımlanabilir. Nişan, evlilik, boşanma, çocukların velayeti gibi her alanda ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları ve ailevi sorunları ele alır. Eşler arasındaki mesafe veya çocuk ve kadın hakları da aile hukuku ile korunmaktadır. Vesayet konusuna ek olarak, hüküm verme yetkisine de sahiptir. Türk Medeni Kanunu’nun yasal hükümleri bu tür kanunların temelini oluşturmaktadır. Toplumsal düzenin korunmasını güvence altına alan ve aile birliğinin güvenli ve barışçıl bir şekilde sürdürülmesini sağlayan aile hukuku alanı çok özel ve değerlidir.

Aile Hukuku Neden Önemlidir?

Aile hukuku disiplini, evliliğin her iki tarafını da koruyan en önemli hukuk dallarından biridir. Bu, aile içindeki sorunları hukuki açıdan çözen bir sistemdir. Medeni hukuk kapsamında ele alınan bu konular aile hukuku ile çözülmektedir.

Sadece evliliği değil, nişanlanma veya evlilik dışında birlikte yaşama, evlilik dışı doğan çocuklar vb. konuları da kapsar. Bu dünyada doğan çocuklar, evlilik dışı doğmuş olsalar bile eşit haklara sahiptir. Bu disiplin kapsamında incelenen diğer konular da aile içi şiddet, çocuk kaçırma, suni tohumlama yoluyla evlat edinme veya doğum, taşıyıcı annelik, çocuk istismarı ve çocuk haklarıdır. Ancak bu konular oldukça kapsamlı olduğu için bazı durumlarda farklı hukuk birimlerine devredilebilmektedir. Aile hukuku, aile bireylerinin başta güvenli yaşama hakkı olmak üzere tüm haklarını koruyan ve mağduriyeti önleyen bir alandır. Bu disiplin, barışçıl ve güvenli bir ortam sağlar ve Türk toplumu için çok önemlidir.

  • Aile Hukukuna Hâkim İlkeler Nelerdir?
  • Süreklilik ilkesi:

Aile hukuku alanına konu olan ilişki, doğası gereği sürekli bir ilişkidir. Çünkü aile aynı zamanda ahlak, maneviyat ve dine dayalı bir kavramdır. Aslında aile kavramı birçok toplumda olduğu gibi Türk toplumunda da kutsal niteliklere sahiptir. Aile hukukuna bağlı bir ittifak; kalıcı ve ömür boyu sürecek bir ilişki olarak kurulmalıdır.

  • Birlik İlkesi,

Aile kavramının kendi başına aile hukukunda yeri olmadığı söylenebilir, herkes ailenin bir parçasıdır ve aile bir bütün olarak değerlendirilir. Hem kadınlar hem de çocuklar, tek tip ilkesinin bir sonucu olan erkek soyadını takip eder.

  • Zayıfların Korunması ilkesi

Türk aile hukuku söz konusu olduğunda, hukukumuzda bu ilke; çocukları anne ve babalarından korumak için ortaya çıkar. Eski medeni kanun kadın erkek eşitliğini tam olarak garanti edemediğinden kadınlar da korunabilmektedir, ancak 4721 sayılı Medeni Kanun’da bu durum ortadan kalkmış ve kadın erkek eşitliği büyük ölçüde garanti altına alınmıştır. Yasal şartlar.

  • Düzenleme Serbestliğinin Bulunması İlkesi

Bu ilkeye göre taraflar ilişkilerini Medeni Kanun kapsamı dışında düzenleyemezler. Aynı zamanda Türk Medeni Kanunumuzda yer alan ilişki taraflar arasındaki sözleşme ile değiştirilemez veya kanunda öngörülmeyen ilişki sözleşme ile kurulamaz. Çünkü Çin’in Aile Hukuku konusunda ki ilişkilere ilişkin düzenlemelerin çoğu zorunlu düzenlemelerdir. Aile hukukumuzda sözleşme özgürlüğünden bahsetmek asla mümkün değildir.

Avukata Sor
1
Whatsapp
Whatsapp
İlleez Hukuk Bürosu olarak size avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlamamız için tıklayıp soru sorabilirsiniz.
Bizi Arayın
Yol Tarifi Al