İş Hukuku

İş Hukuku

İş hukuku genel anlamda iş ilişkisini ve işle ilgili durumları düzenleyen bir hukuk dalıdır. Günlük yaşamda bireyler arasında çeşitli amaçlarla iş ilişkisi üzerinden ortaya çıkan meslekler mevcuttur. Bu meslekler aracılığıyla kişiler başkalarının yararına olacak eylemleri yerine getirmektedir. Örneğin; memur kendisine verilen görevi yerine getirmek, öğretmen öğrenciye yeni şeyler öğretmek, doktor hastasının şikâyetleriyle ilgilenmek ve hastalıkları iyileştirmek, avukat müvekkiline hukuki yardımda bulunmak vb. suretiyle işlerini yerine getirirler.

Örnekte verilenler gibi günlük hayattaki bir iş ilişkisinin iş hukuku çerçevesine girebilmesi için meslek sahibinin yani iş gören kişinin bu işi başkasına bağımlı olarak ve ücret karşılığında yapıyor olması gerekir. Bundan dolayı da bu işlerin işleyişi ve yürütülmesi bakımından bağımsız bir şekilde kendi adına ve yararına iş gören doktor, avukat, terzi vb. serbest çalışanların iş ilişkileri iş hukuku tarafından değil; bu iş ilişkisine dayanak olan iş görme sözleşmelerinin hükümleri tarafından düzenlenir. Yani bu kişiler mesleklerini bağımsız olarak yaptıklarından iş ilişkileri sözleşme hükümleri tarafından düzenlenmektedir.

İş Hukuku Bölümleri

Söz konusu hukuk alanı bölümleri açısından ikiye ayrılmaktadır ve bunlar şu şekildedir:

  • Bireysel iş hukuku; bir işçi ve işveren arasındaki sözleşme ile ortaya çıkmaktadır. Bahsi geçen iş sözleşmesinin kurulabilmesi için sözleşmeden kaynaklanan hak ve borçların yerine getirilmesi, çalışma koşullarının düzenlenmesi, çalışma ve dinlenme süreleri, işçi sağlığı ve güvenliği, iş sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermesinin sonuçları gibi hususlar bireysel iş hukukunun konusu içerisinde yer almalıdır.
  • Toplu İş Hukuku; bu bölümün konusunu kolektif düzeydeki iş ilişkileri oluşturmaktadır. Yani taraflarından en az birisinin sendika olduğu iş ilişkileri bu bölümün konusunu oluşturmaktadır. Bunun gibi sendika ve sendika üyeleri arasındaki ilişkiler de bu bölümün kapsamında yer almaktadır. Geniş anlamda işçi ve işveren sendikalarının kuruluşu, organları, faaliyetleri, sendikalara üyelik, toplu iş sözleşmesinin meydana getirilmesi, toplu iş uyuşmazlıklarının barışçı yollarla çözümlenmesi, grev başvuruları gibi konular bu bölümün kapsamı içerisinde yer alır.

İş Hukukun Doğuşu ve Gelişimi

İş hukuku meydana gelmesindeki en önemli etken tabii ki temelde sanayileşme dönemi ile büyüyen iş olanaklarıdır. 18. Yüzyılın son dönemlerine doğru ilk başta İngiltere olmak üzere birçok çeşitli Batı Avrupa ülkesinde sanayileşme hareketinin başlamasıyla bu alandaki haklara ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Hızla meydana gelen teknik gelişmeler sonucunda seri üretim yapılan iş yerlerinin artmasıyla beraber bu iş yerlerinde çalışarak para kazanan işçi sınıfı ortaya çıkmıştır. Sanayi devriminin doğması ile birlikte insanlar kitleler halinde köylerden kentlere göç etmeye başlamış ve tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan birçok insan bunları yapmayı bırakarak artık bir işverenin emri altında çalışmaya başlamıştır. Bu dönemi etkisi altına alan iktisadi liberalizm doğal olarak hukuk düzenini de etkilemiş ve devletin işçi ve işveren ilişkisine herhangi bir müdahalede bulunmamış olması sanayileşmenin beraberinde getirdiği ve işçiler bakımından ortaya çıkan kötü şartların ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetler, iş hukuku temelini oluşturmuştur. Bu faaliyetler üç ana maddeyle özetlenebilir: devletlerin işçilerin içinde bulunduğu yaşam standartların çok altında kalan kötü şartlardan işçileri korumak için giriştiği eylemler, işçilerin ve işverenlerin kendi hakları bağlamında sendikalaşma başlangıçları, uluslararası girişimler.

İş Kanunu’nun Uygulama Alanı

İş Kanunu’nun uygulama alanına dâhil olan kişiler mevcuttur; işçi, işveren ve işveren vekilleri. Kural olarak İş Kanunu, kanunun dördüncü maddesinde sayılan istisnalar dışında kalan tüm işçi, işveren ve işveren vekillerine ve faaliyetlerin dahil olduğu alanlara bakılmaksızın uygulanmaktadır. İş Kanunu hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığı kişiler ise şu şekildedir;

  • Çıraklık,
  • İstisna,
  • Vekâlet,
  • Adi şirket gibi sözleşmelere dayanarak çalışan veya bir işyerinde stajyer olarak bulunan kişiler.

İş hukuku dalının uygulanmasına engel olan bazı istisnalar ise şöyledir;

  • Tarım işleri,
  • Hava taşıma işleri,
  • Deniz taşıma işleri,
  • El sanat işleri ve ev işleri gibi işlerdir.

Ankara İş Hukuku Avukatı

İlleez Hukuk ve Danışmanlık Ofisi, kurumlara ya da bireylere ve yerli – yabancı müvekkillere İş Hukuku kapsamında işçi ve işveren ilişkilerinden doğan işlemler ve uyuşmazlıklar ile ilgili hukuki destek sağlamaktadır. Ankara İş Hukuku avukatı kapsamında faaliyetlerine devam eden hukuk bürosunda hizmet veren İş Hukuku avukatları işe İş Hukuku mevzuatı hükümlerince hukuki çözüm yolları sunulmaktadır. Bu doğrultuda; kıdem tazminatı, işe iade davaları, iç yönetmeliklerin hazırlanması ve hazırlanmış yönetmeliklerin tanzim edilmesi, yıllık ücretli izin hususu ve bedellerin tam olarak belirlenmesi, ölüm ve iş görmezlik durumlarına dair davalar, emeklilik ve diğer sosyal güvenlik hakları gibi hususlar başta olmak üzere tüm İş Hukuku işlemlerinde hukuki destek sağlanmaktadır.

Avukata Sor
1
Whatsapp
Whatsapp
İlleez Hukuk Bürosu olarak size avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlamamız için tıklayıp soru sorabilirsiniz.
Bizi Arayın
Yol Tarifi Al