Sigorta Hukuku

Sigorta hukuku temel anlamda sigortalı olan kişi ve sigortayı yapan sigortacı arasındaki anlaşmazlıkları gidermek için oluşturulmuş bir hukuk dalıdır. Sigorta hukuku ticaret hukuku kapsamında yer almaktadır. Ülkemizde sigortacılığın gelişerek yaygınlaşmasıyla birlikte bu hukuk dalı da yaygınlaşmaya başlamıştır. Sigortacı ve sigortalı arasındaki anlaşmazlıklardan doğan durumları kendine konu edinen sigorta hukuku kaza, ölüm gibi sigorta türleri dahilinde sürecin sorunsuz olarak yönetilmesini sağlamaktadır.

Kapsamına dahil olan temel konular şu şekildedir; sigorta sözleşmelerinin hazırlanması, feshi, kısmi fesih, cayma işlemleri, sigortacının iflası, zarar görene yönelik ödemelerinin, zarar veren taraftan tahsilinin sağlanması, kaza sigortaları, emeklilik, sağlık ve hayat sigortaları.

Sigorta Hukuku Niçin Gereklidir?

Sigorta Hukuku, işletme ve kişilerin olağan ve olağanüstü süreçlerde sahip oldukları hakları kullanabilmeleri için bunlardan haberdar olmaları açısından son derece önem arz etmektedir. Geçerli olan herhangi bir durumda tarafların maddi ve manevi zararları sigorta hukuku tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca durum incelenerek yasal çerçevede tarafların yapması gereken eylemler tespit edileceğinden çok önemli bir hukuk dalı olmaktadır.

Sigorta Türleri Nelerdir?

Sigorta hukuku çerçevesinde yer almakta olan sigorta türleri ve bu alanla ilgili oluşan bir davaya konu olabilecek durumlar şu şekildedir:

Zarar ve Tazminat Sigortaları: Sigorta sözleşmeleri sayesinde güvence altına alınan herhangi bir zarara uğrama tehlikesi olasılığına karşılık zararın ödenmesini temin etmeyi sağlayan bir sigorta türüdür. Yangın sigortası, kasko sigortası, hırsızlık sigortası, yer sarsıntısı, dolu veya hastalık sigortası gibi sigortalar bu konu kapsamında zarara karşılık zararı karşılama olanağı sunduğundan sigortalı için oldukça faydalı bir sigorta çeşidi olmaktadır.

Can Sigortaları: Adından da anlaşılacağı üzere insan hayatı ile ilgili konularda devreye girmektedir. Can sigortaları; Ölüm Hali Sigortası, Grup Hayat Sigortası, Maluliyet Sigortası, Ferdi Kaza Sigortası gibi türlere sahiptir ve insan hayatı için önemli bir sigorta olmaktadır.

Mesuliyet Sigortası: Sigortalının vereceği maddi veya manevi zarara karşılık bir zarar ödemesini garanti eden sigorta türüdür. Bazı türleri şu şekildedir; Üçüncü Şahıs Adli Mesuliyet Sigortası, Ürün Mesuliyet Sigortası ve Mesleksel Mesuliyet Sigortası.

Sigorta yaptıran kişinin sigorta sözleşmesinde yer alan maddeler dahilindeki borç ve yükümlülükler yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu yüzdendir ki her iki tarafın da hakları güvence altına alınarak sağlanmış olur.

Sigorta Sözleşmesi Yükümlülükleri Nelerdir?

Sigorta sözleşmesi hem sigortalı kapsamında yer alan kişinin hem de sigortayı yapan sigortacının bazı yükümlülüklerle hareket etmesine sebebiyet vermektedir. Sigorta sözleşmesinin uyulması gereken yükümlülükleri şu şekildedir; prim ödeme, beyanda bulunma, bir zarara uğrama olasılığını ağırlaştırmama ve ağırlaşan riskli durumu bildirme, olası riskin gerçekleştiğini bildirme yükümlülüğü, risk sonucu meydana gelen zararı hafifletme ve kurtarma yükümlülüğü olarak sıralanabilir. Sigortayı yaptıran kişi sigorta primini ödemek zorundadır.

Sigortacının yerine getirmesi gereken sorumluluğu bu primin ödenmesi durumda başlamaktadır. Bu primin ödenmediği herhangi bir durumda sigortacının sorumluluğu başlamayacağından ve bu durumda sorumluluğu kapsamına dahil olan eylemleri yapmak zorunluluğu olmadığından primin ödenmesi son derece önemli bir adımı oluşturmaktadır.

Hangi Davalar Sigorta Hukuku Kapsamına Girer?

Sigorta avukatları meslekleri dâhiline giren ve sigorta hukuku şemsiyesi altında yer alan sigortayla ilgili dava türleri ise şu şekildedir:

  • Kasko, havacılık ve deniz sigortası ile ilgili itilaf davaları,
  • Zarar sigortaları, zorunlu sorumluluk sigortaları, sigortacının sorumluluğunu yerine getirebilmesi için ödenmeyen sigorta primlerinin mahkemeleri,
  • Bir kaza sonucu oluşabilecek ölüm,
  • Sürekli sakatlık gibi durumlarda yani ferdi kazalara ilişkin durumlar donucunda oluşan davalar,
  • Emeklilik sigortası, sağlık sigortası ve hayat sigortası dâhilinde oluşan tazminat davaları,
  • Trafik kazaları sonucu olarak ortaya çıkan maddi ve manevi tazminat davaları,
  • Sel, yangın, deprem vs. Doğal afetlerin meydana gelmesiyle oluşan sigorta alacak durumları ve tazminatların davaları,
  • Sigorta sözleşmelerindeki yükümlülüklerin ihlali sonucu oluşan davalar,
  • Tazminat ve sigorta bedellerinin, zarar görenden tahsili

Bu hukuk dalı kapsamına dâhil olan başka davalar da vardır ancak bu şekilde özetlenebilir.

Ankara Sigorta Avukatı

Türk Hukuk Sistemi içerisinde avukatlık mesleği için yasal bir branşlaşma bulunmaz. Ancak avukatlar hür iradesi ile hukukun belirli alanlarına yoğunlaşabilir ve mesleki anlamda gelişebilir. Söz gelimi daha çok Medeni Hukuktan doğan işlem ve uyuşmazlıklar ile iştigal eden avukatlara uygulamada “Boşanma Avukatı” veya “Aile Avukatı” denir. Benzer şekilde avukatın daha çok Sigorta Hukuku üzerinde çalışmalar sarf etmesi, Sigorta Hukukundan doğan yargılamalara vekalet etmesi söz konusu avukatında Sigorta Avukatı olarak bilinmesine neden olur. Sigorta türlerine ve sigorta sözleşmelerine hakim avukatlardan oluşan İlleez Hukuk Ofisi, Ankara Sigorta Avukatı noktasında en yetkin çalışmayı sunmak suretiyle kişilerin yasal haklarını savunmaktadır.

Avukata Sor
1
Whatsapp
Whatsapp
İlleez Hukuk Bürosu olarak size avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlamamız için tıklayıp soru sorabilirsiniz.
Bizi Arayın
Yol Tarifi Al