Adli Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin avukatlık ücretleri ile yargılama giderlerini karşılaması mümkün olmayan kişilerin , baro adli yardım kurullarına başvurusu üzerine , yargılama harçlarının başlangıçta baro tarafından karşılandığı kuruma adli yardım denilmektedir.

Nasıl Başvurulur ?

Ankara ya da bulunduğunuz il barosu Adli Yardım Bürosu’na başvuran başvuru sahipleri ile görüşülerek aşağıdaki belgeler ile talebin haklılığı konusunda gerekli sair belgeler talep edilir:

  • Kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin gereken avukatlık ücretini ve diğer yargılama giderlerini karşılayamayacağına ilişkin muhtarlıktan alınan ‘fakirlik belgesi’
  • Tapu Müdürlüklerinden ve Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nden alınan üzerine kayıtlı gayrimenkul ve araç bulunup bulunmadığına ilişkin belge ile sosyal güvenlik kurumundan sosyal güvenlik kaydı olup olmadığına ilişkin belge (Matbu form başvuru sırasında başvuru sahibine verilmektedir).
  • Nüfus Cüzdan fotokopisi,
  • Geliri varsa bunu belgeleyen evrakların fotokopileri(Emekli ise emekli maaşını gösteren emekli karnesi fotokopisi, çalışıyorsa maaş bordrosu gibi).
  • Kira kontratı, öğrenim gören çocukları varsa öğrenim belgesi gibi gerçekten ihtiyaç halinde bulunup bulunmadığını anlayabilmede ölçüt olabilecek belgeler.
  • Başvuranın haklı olduğunu kanıtlamaya yardım edecek belgeler, açılmış davalarda dosyasının fotokopisi istenmektedir.

Adli Yardım Bürosuna yapılan her başvuruya evrak kayıt numarası verilerek esas defterine ve bilgisayar programına kaydı yapılmakta ve her başvuru için ayrı bir dosya açılmaktadır.

İstemcinin her bir isteminin ayrı bir adli yardım konusu olması sebebi ile istemcinin birden fazla istemi olması halinde her adli yardım istemi için ayrı bir evrak kayıt numarası verilerek ayrı bir dosya açılmaktadır. Zira Adli Yardım Yönetmeliği 6/e maddesi gereği görevlendirme tek bir işe ilişkindir. Bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra takipleri görev konusu iş kapsamında kabul edilemez.

Adli yardım başvuruları baronun Adli Yardım Bürosuna yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır. Başvurularda ilgilinin isteminde haklılığı, avukatlık ücreti ve yargılama giderlerini karşılayıp, karşılayamayacağı konusunda gerekli ön görüşmeler ve incelemeler yapılmaktadır.

Adli yardım talebi kabul edilerek avukat görevlendirilen başvuru sahiplerinin istem konusu işlerinin tamamlandığına ilişkin rapor görevli avukat tarafından Adli Yardım Bürosu’na sunulmaktadır.

Örnek Dilekçe

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞINA

Mahkemede / İcra Müdürlüǧünde açılan / açılacak olan dosyada taraf durumundayım.

Kendimin / ailemin geçimini önemli ölçüde zor duruma dü ürmeksizin gereken yargılama / icra giderlerini karşılayacak ödeme gücünden yoksun olduǧumdan adli yardım kapsamından yararlanmak isterim

Gereǧinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.   ……/……/……

Ad-Soyad : İmza :

Tam detaylı adli yardım örnek başvuru formunu indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://illeez.av.tr/dosyalar/adli-yardim-basvuru-formu23-06-202114-15.pdf

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukata Sor
1
Whatsapp
Whatsapp
İlleez Hukuk Bürosu olarak size avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlamamız için tıklayıp soru sorabilirsiniz.
Bizi Arayın
Yol Tarifi Al