Ankara İdare Avukatı

 

Anayasanın en temel hukuk dallarından birisi idare hukukudur. Kamu yararına gerçekleşecek olan ilişkilerinin düzenlenmesi için anayasa içerisinde yer alan bu bölüm idarede görev alan gerçek ve tüzel olan kişileri yakından ilgilendirmektedir. İdari işleyişi ve bu işleyişin kişilerle olan ilişkilerini düzenleyen idare hukuku alanında yaşanan tüm anlaşmazlıklar idari davalar olarak görülmektedir. İdari davalarda Ankara idare avukatı olarak bilinen avukatlar görev almaktadır. 

İdare Hukuku Nedir

Ülkemizde idare hukuku iki farklı anlam ile tanımlanmaktadır. Geniş anlamda ele alınan idare hukuku idareye karşı uygulanan hukuk kurallarını içermektedir. Dar anlamda idare hukuku ise idarenin kuruluş ve işleyişine karşı uygulanan kamu hukuku kurallarının bütünü olarak ele alınmaktadır. Her zaman genç bir hukuk dalı olma özelliğine sahip olan idare hukukunda kamu yararı düşüncesi hakimdir. Bu nedenle kamu yararı oluşturulurken bozulan yerel dengelerini yeniden kurmaya yardımcı olmaktadır.

Ülkemizde idare kelimesi devlet yapılanması içerisinde belli başlı görevleri yerine getirebilmek için oluşturulan örgütler ve bu örgütlerde istihdam eden kişiler olarak değerlendirmektedir. Faaliyet gösteren tüm kamu hizmetlerinin hayata yansıtılması açısından idarenin gerekli kural ve koşullara bağlı olarak yürütülebilmesi için idare hukuku geniş bir yer tutmaktadır.

İdare Hukuku Davaları Nelerdir 

İdare hukuku anayasanın en temel hukuk alanlarından birisidir ve çok geniş bir işleyiş alanına sahiptir. İdari alanda yapılan tüm çalışmalar ve bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan tüm sonuçlar bu alanda görev alan her bir gerçek ve tüzel kişiyi direkt olarak ilgilendirmektedir. Bu işte içerisinde yapılan her Bir işlemin hukuka aykırı olması durumunda bu ay kırıkların giderilebilmesi için idare hukuku davaları açılmaktadır. İdare hukuku kapsamında açılan farklı birçok da hava bulunmaktadır. Bu davalar;

  • İhraç Davaları (İptal davası)
  • KHK Davaları (İptal davası)
  • Tam yargı davaları
  • İptal davaları
  • Kentsel dönüşüm hukuku ve iptali davaları
  • Belediye cezalarına karşı açılan iptal davaları
  • İdarecinin düzenleyici işlem iptali davaları
  • Devletin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar için düzenlenen Ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali davaları
  • Kamu ihaleleri sürecinde meydana gelebilecek ihtilaflar sonucu oluşan davalar
  • Diğer kanunların açıkça idare mahkemesinin görevlendirdiği davalar
  • Kamu hizmetlerinin yürütülmesi adına uygulanan idari sözleşmeler sebebiyle taraflar arasında oluşan anlaşmazlıklara karşı açılan tüm davalar olarak ele alınmaktadır.

Yukarıda belirtilen tüm davaları her aşamasında tarafların talep etmiş olduğu en başarılı temsil işlevi Ankara idare avukatı olarak görev alan ve daha önce bu alanda farklı birçok dava ile deneyim kazanmış olan avukatlar tarafından sağlanmaktadır.

İdari Mahkeme Avukat Ücretleri
İdari Mahkeme Avukat Ücretleri

İdare Avukatı Ne İş Yapar

İdari davalar hukuk alanında en fazla terim içerikli bilgilerin yer aldığı davalardır. Bu nedenle tüm idari davaların iyi biri idare avukatı tarafından yönetiliyor olması çok önemlidir. Her bir idari davada idare hukuku avukatının asli görevi dava açmak ve açılan davanın yargılama sürecini takip etmektir. Ancak bununla birlikte idare ile yapılan sözleşmeler ve ihaleler gibi hukuki işlemlerde sağlamış oldukları hukuki destekler idare avukatlarının bir diğer görevidir. Başlıca idare avukatının görevleri:

Hukuki Danışmanlık Hizmetleri: İdare avukatları, kamu kurumlarının hukuki işlerinde danışmanlık hizmeti verir. Bu işler, hukuki yasalar, mevzuatlar, yönetmelikler ve düzenlemeler gibi konuları kapsar. İdare avukatları, kamu kurumlarının hukuki sorunlarını çözmelerine yardımcı olur ve hukuki süreçleri yönetir.

Davalar: İdare avukatları, kamu kurumlarının dava süreçlerini yönetir ve bu süreçlerde kurumları temsil eder. İdare avukatları, yargı süreçlerinde hukuki danışmanlık hizmeti verir ve kurumların haklarını korur.

Hukuki Belge Hazırlama: İdare avukatları, kamu kurumlarının hukuki belgelerini hazırlar ve bu belgeleri yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde inceler. İdare avukatları, kurumların hukuki işlemlerinin yasal olarak uygun olmasını sağlar.

İçerisinde birçok çeşitli teferruatı barındıran idare hukuku bünyesinde Ankara idare avukatı olarak görev alan her bir avukatın genel olarak yerine getirmekle yükümlü olduğu bazı sorumlulukları vardır. Bir idare avukatının görev alanı Aşağıdaki maddelerden oluşmaktadır.

  • Tam yargı davası
  • İdari işlemin iptali davası
  • Güvenlik soruşturması
  • Memur disiplin cezaları ve iptali
  • Yürütmenin durdurulması talebi
  • İdari sözleşmelerin hazırlanması
  • İdari sözleşmelerin yorumlanması
  • İdari sözleşmelerden Doğan uyuşmazlıklar
  • Karayolları trafik kanunu uygulamaları
  • İhale hukukunda davaların açılması ve dava sürecinin takibi
  • Her türlü idari işlem için görevde Evrakların düzenlenmesi, dilekçelerin hazırlanması Ankara idare avukatı görevleridir.
Ankara İdare Avukatı
Ankara İdare Avukatı

İdari Mahkeme Ne Kadar Sürer?

İdari mahkeme ne kadar sürer? Bu davalar, yerel idare mahkemeleri sonrasında ise Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay gibi üst derece mahkemelerinde görüşülür ve sonuçlandırılır. İdari davalarda geçirilen süre, davanın konusu, taraflar ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, idare mahkemelerinde 6 ile 8 ay Bölge İdare Mahkemelerinde 11 ile 14 ay, Danıştay’da ise ortalama iki yıl arasında bir süre geçirilir.

İdari Mahkeme Dava Açma Ücreti

İdari mahkeme dava açma ücreti ne kadar? İdari davalar, bir kurumun veya kişinin hukuki haklarını koruma amacıyla devlet kurumları ya da idare kuruluşlarına karşı açılan davalardır. Bu davalar, yürütme durdurma, duruşma, keşif gibi farklı hususların değerlendirilmesine göre ücretlerinde de değişiklik gösterirler. Fakat ortalama olarak yeni açılan idari davalarda posta ve harç masrafı toplamı 580,00 ₺ ile 1230,00 ₺ arasında değişmektedir.

İdari Mahkeme Avukat Ücretleri

İdari mahkeme avukat ücretleri 2023 yılında ne kadar oldu? Duruşmasız idari mahkeme davası için avukatlık ücreti 5500 TL olarak belirlenmiştir. Ancak duruşma gerektiren davalar için bu ücret 11.000 TL’ye çıkmaktadır. Bizimle iletişime geçmek için tıklayın.

İdari Mahkeme Dava Açma Süresi Ne Kadar?

İdari mahkeme dava açma süresi ne kadar? Dava açma süresi özel kanunlarda ayrı süre belirtilmemiş ise:

idare mahkemelerinde veDanıştayda altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

İdari Mahkeme Ara Karar Nedir?

İdari mahkemelerde ana karar nedir? Ara kararlar, yargılamanın devamı için alınan geçici kararlardır. Bu kararlar yargılamanın sonuçlandığı kararı beklemeden verilir ve yargılamanın devamı için gerekli adımların atılmasına olanak tanır.

 

 

Avukata Sor
1
Whatsapp
Whatsapp
İlleez Hukuk Bürosu olarak size avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlamamız için tıklayıp soru sorabilirsiniz.
Bizi Arayın
Yol Tarifi Al