Ceza Avukatı Nedir?

Türk Hukuk Sistemi; avukatlık mesleği için yasal bir branşlaşmayı ihtiva etmez. Bu itibarla, esasında “Ceza Avukatı”, “Boşanma Avukatı” ve sair ifadeler hukuki literatürde değil daha çok uygulamada kullanılır. Hukuki işlem ve davalarda istediği alana yönelme ve o alanda uzmanlaşma hürriyeti bulunan avukatların Ceza Hukuku ve Ceza Hukukundan doğan işlem ve uyuşmazlıklar üzerine hukuki destek ve danışmanlık vermesi, söz konusu avukatın toplum nazarında “Ceza Avukat” olarak tanımlanmasına neden olur. Bu bakımdan “Ceza Avukatı Nedir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Kişi hürriyeti ve mağdur hakları kapsamında oldukça kritik ve önemli hukuki haller ile iştigal eden ceza avukatı, kendisinden hukuki yardım talep eden kişilere; ceza yargılamalarında adil bir yargılamanın tezahür etmesi ve hak kayıplarının yaşanmaması adına hukuki destek sunar. Mevzuata hakim, hukuki müktesebatı güçlü ceza avukatlarından alınacak hukuki destek sayesinde arzu edilen müspet netice çok daha zahmetsiz bir surette elde edilir.

Ayrıca Ankara ağır ceza avukatı olarak da İlleez hukuk bürosunu tercih edebilirsiniz.

Ceza Davası ve Özellikleri Nelerdir?

Ceza davası, savcılık makamınca iddianame düzenlenmek suretiyle, suç işleme hususunda yeterli şüphenin mevcudiyeti ile açılan kamu davası olarak ifade edilir. Konusu ve muhteviyatı fark etmeksizin, açılan tüm ceza davaları birer kamu davasıdır. Zira gereken koşulların varlığı halinde savcılık tarafından açılması mecburi davadır. Ceza davaları;

  • Ağır Ceza Mahkemeleri,
  • Asliye Ceza Mahkemeleri,

Olmak üzere iki farklı mahkemede görülür. İfade edilen mahkemelerin haricinde ceza davalarına bakmakla görevli kılınan bir dizi özel mahkemeler de bulunur. Bu mahkemeler şu şekilde ifade edilebilir:

  • Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi,
  • Çocuk Mahkemesi,
  • Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi.

Ceza davası özellikleri kapsamında değerlendirildiği takdirde, yargılama neticesinde kişilerin hürriyetini bağlayıcı cezaların verilebildiği davalar olup emsal davalar ile yetkinlik kazanmış Ceza Hukuku avukatı nezaretinde dava süreci yürütmek lehte netice verecektir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukata Sor
1
Whatsapp
Whatsapp
İlleez Hukuk Bürosu olarak size avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlamamız için tıklayıp soru sorabilirsiniz.
Bizi Arayın
Yol Tarifi Al