Nafaka Nasıl Ödenmeli ? Nafaka Yerine Sadaka Yazmanın Hukuki Durumu

Bir çok konuda olduğu gibi özellikle parasal problemlerde yazılı delil aranması gerekmektedir.  Bu hususta HMK:

MADDE 200- (1) Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri ikibinbeşyüz Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle ikibinbeşyüz Türk Lirasından aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz.

(2) Bu madde uyarınca senetle ispatı gereken hususlarda birinci fıkradaki düzenleme hatırlatılarak karşı tarafın açık muvafakati hâlinde tanık dinlenebilir..

MADDE 201- (1) Senede bağlı her çeşit iddiaya karşı ileri sürülen ve senedin hüküm ve kuvvetini ortadan kaldıracak veya azaltacak nitelikte bulunan hukuki işlemler ikibinbeşyüz Türk Lirasından az bir miktara ait olsa bile tanıkla ispat olunamaz.

Bu şartlar haricinde özellikle nafaka ve bilimum diğer borçların banka üzerinden yapılan işlemlerle ödenmesi günümüz teknolojisinde ilk tercih edilendir ve olması gereken de budur. Nitekim ispat yükü hayatın her anında önümüze bir engel olarak çıkabilir. İş bu sebeple banka aracılığıyla gerekirse dekontları saklayarak işlem yapmak her daim faydalı olandır. Bu işlemler bankadan yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus , gönderim öncesinde düzenlenen AÇIKLAMA kısmıdır. Buraya gerçekten paranın gönderiliş amacının tam, doğru ve eksiksiz yazılması bir nev’i hayat kurtarır. Nafaka borçları da diğer borçlar gibi mutlaka banka üzerinden , doğru isme , doğru IBAN adresine yahut FAST adresine, doğru açıklama içeriğiyle , doğru miktar yazılarak (kuruş hesabı dahil) gönderilmelidir. Tekrar belirtmek gerekir ki burada en önemli kısım açıklama kısmıdır.

Örneğin, nafaka gönderen kişi, nafaka yerine sadaka ya da bağışım olsun gibi ibarelerle bu ödemeyi gerçekleştirirse nafaka yükümlülüğünü ihlal etmiş olur.

Burada nafaka miktarıyla birebir aynı olan miktarın gönderilmesi hiçbir önem arz etmez. Hakim niyet okuyucu değildir ve hukuk neyi emrediyorsa onu yapar. O sebeple bu olayda önem arz eden durum şudur; sadaka nedir ?

Sadaka TDK’ya göre , dilenciye verilen para yahut dinsel inanışla, yoksullara yardım olarak karşılıksız verilen şey anlamı taşımaktadır. O halde burada nafaka yerine sadaka yazılması eylemin bir bağış niteliği kazanmasına sebep olacak olup, nafaka yükümlülüğü ihlal edilmiş sayılacaktır. Nafaka yükümlülüğünün ihlali halinde tazyik hapsi yolu açık olup, ufak bir sinirle hareket edilmesinin sonuçları ağır olacaktır. O sebeple ne olursa olsun herhangi bir işlem yapılacağı zaman alanında uzman bir avukata danışmak ileride yaşayacağınız problemlerden sizi korur.

Örnek Karar: Tüm dosya kapsamı ve icra dosyası incelendiğinde; 4. Aile Mahkemesinin 01/02/2019 tarih ve ….. E. Sayılı ilamında davalı/ alacaklı lehine 300,00 TL tedbir nafakasına hülmedildiğini……. Sayılı dosya ile icra takibi başatılmış bu takipte davalı 300 TL tedbir nafakasını icra takibine konu etmiştir. Davacının dosyaya sunmuş olduğu dekontta “sadaka” ibaresi yer almakta olup, bu ibare davacının nafaka ödemesi yaptığı anlamı taşımamakla , ancak insani duygularla hareket ettiğini göstermektedir. Davacı dosya arasına ilam konusu nafakayı ödediği hususunda başka bir belge sunamadığından davasının reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,

  • Davanın reddine
  • Bursa …. Müdürlüğünün …….. sayılı dosyasına konulmuş olan tedbiren durdurma kararının kaldırılmasına,
  • Peşin alınan ….. TL harcın mahsubu ile davacı üzerinde bırakılmasına, başkaca harç alınmasına yer olmadığına
  • AAÜT’nin 13/2 maddesi uyarınca 300 TL vekalet ücretinin davacından alınarak davalıya verilesine
  • Davacı tarafından yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına karar verilmiştir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukata Sor
1
Whatsapp
Whatsapp
İlleez Hukuk Bürosu olarak size avukatlık ve danışmanlık hizmeti sağlamamız için tıklayıp soru sorabilirsiniz.
Bizi Arayın
Yol Tarifi Al